Wat is Pencak Silat
Pencak Silat : De Indonesische Krijgskunst

Pencak Silat is de traditionele "art", krijgskunst van Zuidoost-AziŽ; IndonesiŽ, MaleisiŽ, Brunei en Singapore.
Er zijn in IndonesiŽ (de grootste "bakermat" van deze krijgskunst) alleen al +/- 350 geregistreerde stijlen, "Perguruans" genoemd. Elk gebied of streek heeft door de eeuwen heen wel zijn eigen stijl ontwikkeld.


Wat is Pencak Silat?

Als je in een indonesisch woordenboek Pencak Silat opzoekt staat er letterlijk het volgende: "Een systeem van zelfverdedigingstechnieken waarmee je jezelf kunt verdedigen, afweren van een aanval of de aanval openen tegen een agressor, met of zonder wapens".
IPSI, "Ikatan Pencak Silat IndonesiŽ", het overkoepelende orgaan boven deze krijgskunst (de Indonesisch Bond), heeft de volgende definitie:

"Pencak" : bestaat uit aanvals- en verdedigingstechnieken, gegoten in een dans/stijl vorm, waarin je je moet houden aan bepaalde afgesproken etiquette, normen en waarden.
"Silat" : is de essentie van "Pencak", de kunst van het vechten en het verdedigen van jezelf; dit gedeelte mag niet buiten de sportschool gedemonstreerd worden maar hou je voor jezelf en gebruik je in een noodgeval.


De identiteit van Pencak Silat

1. De cultuur van de "Malay ethnic people" als de bron van het ontstaan van de kunst. Kenmerkend voor deze cultuur is de "wij samen cultuur", saamhorigheid, veiligheid, vrede, morale regels/normen en waarden en een geordende samenleving. Het respecteren van elkaar, behulpzaam zijn en het ontwijken van onnodig geweld.
2. De filosofie van een nobel karakter en ziel. De filosofie van Pencak Silat is gebaseerd op het ontwikkelen van een nobel en eerlijk karakter. Goed doen - niet kwaad. Deze filosofie wordt "falsafah budi pekerti luhur" genoemd.

3. Pencak Silat zelf is opgebouwd uit 4 aspecten:
A. Mentaal spirituele aspect; bestaande uit meditatie, ademhalingsoefeningen, "inner power" (Ilmu & Kebatinan) en het ontwikkelen van je geest.
B. Sport "Tanding/Ohlaraga" aspect; bestaande uit wedstrijden "vechten", regel-gebonden natuurlijk. Vechten-op-punten-systeem waarbij je niet op het hoofd, kruis en knieŽn mag trappen of stoten.
Dit is te overwinnen door middel van training van het lichaam, hardheid, soepelheid, tactiek, snelheid, timing, conditie en specifieke toegestane technieken. In rondes van 2 ŗ 3 minuten, twee of drie keer (dit hangt van het toernooi af). Ook zijn er sport en seni/stijl wedstrijden.

C. Het derde aspect; de "Seni" of te wel de stijl-vormen. Specifieke stijl- en dansvormen, al dan niet uitgevoerd op traditionele muziek, waarin vechttechnieken mooier worden gemaakt voor het oog. Door middel van verschillende trainingen waaronder coŲrdinatie- en concentratietrainingen. En als laatste aspect:
D. de "Beladiri" (=zelfverdediging). Het straatvechten en het daadwerkelijk leren jezelf te verdedigen tegen een aanval.
Zeer goede, effectieve technieken om zo snel mogelijk je aanvaller af te weren. Hier wordt natuurlijk ook hard op getraind. Er zijn in dit aspect geen wedstrijden mogelijk....


Het ontstaan van Pencak Silat

Er zijn een heleboel verschillende theorieŽn en verhalen over het ontstaan van Pencak Silat, zoals:
Een vrouw ging eeuwen geleden water halen bij het meer buiten de "kampong" (benaming voor een dorp in IndonesiŽ). Aangekomen bij het meer zag ze een tijger vechten met een kraanvogel. Geboeid bleef ze staan kijken naar het spektakel en kwam daarom veel te laat weer terug bij haar dorstige, geÔrriteerde man. De man was boos en wilde haar slaan. Ze ontweek de "klappen" op dezelfde wijze als de wilde dieren. Haar man was erg onder de indruk en het Pencak Silat was geboren.....

Persoonlijk denk ik dat de "roots" van Pencak Silat, net als alle andere krijgskunsten, in China bij de "Shaolin Monniken" liggen. Die hebben de krijgskunsten door Centraal- en Oost-AziŽ verspreid. Later door de grote volksverhuizingen zijn de krijgskunsten ook naar Zuidoost-AziŽ gekomen. Daar hebben ze er hun eigen draai aangegeven, net zoals dat met bijvoorbeeld Thaiboxing, Taekwondo, Viet Va Do enz. enz. is gebeurd.
Ik vind Pencak Silat een hele complete krijgskunst, vervlochten in de "Mystieke Indonesische cultuur", met misschien wel meer inhoud dan de andere krijgskunsten.