Onze stijl
Geschiedenis van de Keluarga Pencak Silat Nusantara

Op 28 juli 1968 is de studiegroep Pencak Silat Nusantara ontstaan in Kebayoran Baru, Jakarta, IndonesiŽ. Deze studiegroep is opgericht door Mohammad Hadimulyo, dr. Mochammad Djoko Suwignyo en dr. Rachmadi Djoko Suwignyo. Alle drie waren "pendekar" of te wel "guru" in Pencak Silat. Zij hadden elkaar ontmoet toen zij leerlingen waren van de oude Pendekar "Mariyun Sudirohadiprojo", van hem leerden ze de stijl "Setia Hati".

Voor die tijd hadden zij al verschillende stijlen gestudeerd. Mohammad Hadimulyo had een aantal stijlen gevolgd; de pencak stijl "Betawi" van de guru Mohammad Saleh, de pencak stijl "Mahdhi", "Taji" en "Syahbandar van respectievelijk gurus Marzuki, Hidayat en A'an en de oude Javaanse pencak van guru Salamoen Projosumitro. Ook had Mohammad Hadimulyo jarenlang Jiujitsu gestudeerd bij de Jiujitsu club Jakarta, geleid door M.A. Effendi.
Kortom, werkelijk waar, heel erg veel ervaring en een zeer bekwaam guru.... (volgens velen een van de meest geniale/briliante gurus van IndonesiŽ).

Dr. Joko en dr. Rachmad hadden ook een aantal stijlen geleerd. De belangrijkste voor hen was de "Pariaman" stroming van de Pencak Silat Minangkabau stijl (afkomstig van Sumatra) van guru Mat Item. Beiden hebben ook karate gestudeerd tot de "eerste dan" in de "Shotokan" stijl. Dr. Rachmadi is zelfs een bekende karateka geworden en heeft verschillende prijzen gewonnen van 1970 t/m 1972.

Ondanks de verschillende ervaringen waren de drie pendekar overtuigd dat de training methoden niet voldoende waren en ontwikkeld moesten worden. Om nieuwe technieken uit te vinden en de trainingsmethoden te ontwikkelen werd de studiegroep opgericht. Na vijf jaar onderzoek (o.a. bij verschillende silat stijlen en westerse bewegingsleer) geloofden de oprichters een nieuwe, eenvoudige trainingsmethode te hebben gevonden (gebaseerd op de "beste" technieken van de verschillende stijlen).

Ook hadden zij een nieuwe stijl ontwikkeld waarin snelheid, kracht en elegantie samengevoegd waren en harde bewegingen met sierlijke bewegingen gecombineerd werden. In het vechten werd de voorkeur gegeven aan aanvalstechnieken (de eerste klap is een daalder waard...) Deze stijl werd "Nusantara" (archipel) genoemd omdat de basiselementen uit heel IndonesiŽ afkomstig waren. Nusantara is de oude naam van IndonesiŽ in de periode van het koninkrijk van Majapahit.

Op 28 juli 1973 veranderde de studiegroep de naam in Keluarga (=familie) Pencak Silat Nusantara (KPS Nusantara).
Na de oprichting spreidde Nusantara zich uit tot andere regio's in IndonesiŽ. In Java, Atjeh, Zuid-Sumatra, Oost-Sumatra, Oost- en West-Kalimantan, Midden- en Zuid-Sulawesi, Ambon en Irian Jaya zijn afdelingen van Nusantara te vinden. Later werd er ook buiten IndonesiŽ "Nusantara" clubs opgericht, zoals in AustraliŽ, Brunei, Filippijnen, Thailand en recentelijk ook in Duitsland (Berlijn) en Nederland!!!

De trainingsmethoden van Nusantara hebben hun waarde bewezen en in de laatste 20 jaren heeft Nusantara talloze kampioenen in de sport en in de kunst geproduceerd. Ook heeft zij bijgedragen aan het vormen van verschillende ideeŽn in het wedstrijd reglement van de Nationale en Internationale Pencak Silat Bond (respectievelijk "Pesilat" en "IPSI", Ikatan Pencak Silat Indonesia).
Momenteel behoort Nusantara tot de 10 grootste Pencak Silat organisaties in IndonesiŽ, dit is een significant resultaat als men bedenkt dat in IndonesiŽ ongeveer 350 stijlen te vinden zijn.


Doelstelling Nusantara

De KPS Nusantara is gebaseerd op de "Udang-Udang Dasar 45" (Indonesische grondwet) en de "Pancasila" (nationale ideologie van IndonesiŽ). De activiteiten van Nusantara zijn erop gericht om broederschap, vriendschap en solidariteit tussen de leden te bevorderen. Ook hoopt men een bijdrage te kunnen leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van de atleten.

Regelmatig trainen helpt mensen om verstandig, bezield nederig, gedisciplineerd en toegewijd te worden.... tenslotte probeert Nusantara door middel van onderzoek de Pencak Silat te ontwikkelen met als doel de kwaliteit van deze sport/kunst te verbeteren en haar populariteit te vergroten zowel in IndonesiŽ als in het buitenland.


Het embleem van de Keluarga Pencak Silat Nusantara

Hieronder volgt een beknopte uitleg over de symbolen in het embleem van de Keluarga Pencak Silat Nusantara. Zoals jullie waarschijnlijk al vermoeden heeft alles een specifieke betekenis, zelfs de vorm ervan. Deze is pentagonaal.
Het nummer vijf (de vijf punten van het embleem) is terug te vinden in de "Panca Sila", de nationale Indonesische ideologie. Deze ideologie bestaat uit vijf principes:

1. Geloof in een God.
2. Humaniteit en solidariteit.
3. Nationale eenheid.
4. Sociale rechtvaardigheid.
5. Democratie geleid door wijsheid en voorzichtigheid door middel van overleg en vertegenwoordiging.

Het vijfhoekige schild duidt aan dat Nusantara stevig gegrond is in de ideologie van de PANCASILA. De drie aaneengesloten cirkels symboliseren de drie aspecten van Pencak Silat: Sport (inclusief beladiri/zelfverdediging), Kunst en Mentaal Spiritueel. Deze drie aspecten zijn gelijkwaardig en kunnen niet gescheiden worden. Ook symboliseren de drie aaneengesloten cirkels de overeenstemming tussen de drie oprichters van Nusantara.

Het mes duidt aan dat onderzoek onontbeerlijk is voor de ontwikkeling van Pencak Silat (en dat we dus moeten blijven onderzoeken!). De verschillende kleuren hebben ook een betekenis namelijk:

Geel: Bewustzijn
Zwart: Vastberadenheid en geloof in zichzelf
Blauw: Trouw zijn aan de principes en het doel van Nusantara